Vijesti

TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BiH U PROTEKLA DVA DANA KOORDINIRALI AKTIVNOSTI NA SPREČAVANJU I KRIVIČNOM PROCESUIRANJU ILEGALNIH MIGRACIJA

05.04.2022. 11:20

Nakon zaprimanja informacija, dežurni i postupajući tužioci Tužilaštva BiH dali su instrukcije policijskim službenicima da provedu sve potrebne istražne radnje na prikupljanju relevantnih podataka o počinjenom krivičnom djelu,  a protiv osumnjičenih državljana BiH bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BiH U PROTEKLA DVA DANA KOORDINIRALI AKTIVNOSTI NA SPREČAVANJU I KRIVIČNOM PROCESUIRANJU ILEGALNIH MIGRACIJA

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH zaprimio je informaciju od Granične policije BiH, da su na području Bratunca spriječili državljanina BiH i R Srbije u krijumčarenju četiri maloljetne osobe sa područja Kosova. Osumnjičena osoba, upravljajući automobilom Fiat, nacionalnih oznaka R Srbije,  oglušila se više puta na izdate naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo kojim je upravljala. Pronađeni strani državljani predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, a protiv počinioca bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba, te zbog krivičnog djela sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje iz Krivičnog zakona BiH.

Postupajući u okviru dežure, tužilac Tužilaštva BiH, u kontaktu i koordinaciji sa policijskim službenicima Granične policije BiH i u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koordinirao je aktivnosti  na otkrivanju i lišavanju slobode državljanina BiH u sprečavanju krijumčarenja 17 stranih državljana Republike Turske i tri osobe koje nisu posjedovale identifikacione dokumente, na Međunarodnom graničnom prelazu Šamac na izlasku iz Bosne i Hercegovine. Navedene osobe su otkrivene u unutrašnjosti tovarnog prostora prilikom pregleda teretnog motornog vozila, kojim je upravljao državljanin BiH. Po nalogu dežurnog tužioca policijski službenici Granične policije BiH sačinit će detaljan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu koji će dostaviti Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja osoba i ilegalnih migracija, u gradovima i područjima širom Bosne i Hercegovine.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba