Vijesti

ODRŽAN FORUM TUŽILAŠTVA BiH SA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

30.03.2022. 08:28

Više od 20 predstavnika organizacija civilnog društva i NVO iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici VSTV-a BiH i Pravnog instituta BiH, učestvovali su na forumu na kojem je razgovarano o mogućnostima saradnje Tužilaštva BiH i organizacija civilnog društva u različitim oblastima.

 

ODRŽAN FORUM TUŽILAŠTVA BiH SA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

Forum Tužilaštva BiH i organizacija civilnog društva otvorio je v.d. glavnog tužilac Milanko Kajganić, a na forumu je predstavljen i Priručnik za saradnju tužilaštava i organizacija civilnog društva koji je izradio Pravni institut BiH u okviru projektnih aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Na forumu su učestvovali predstavnici organizacija aktivnih u različitim oblastima u kojima djeluje Tužilaštvo BiH, uključujući predstavnike udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda, predstavnike organizacija koje pružaju pomoć žrtvama trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i organizacija civilnog društva aktivnih u borbi protiv korupcije i koruptivnih aktivnosti, oblasti izbornog procesa i zaštite rodne ravnopravnosti.

Tužilaštvo BiH u okviru svojih nadležnosti već ostvaruje saradnju i realizuje aktivnosti zajedno sa organizacijama civilnog društva kroz različite projekte, a današnji forum bio je prilika za razgovor o novim modalitetima i mogućnostima saradnje na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu bit će realizovano više aktivnosti koje će uključivati saradnju sa organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini, a također se pronalaze novi modaliteti za saradnju u skladu sa nadležnostima pravosudnih institucija i različitih poteškoća sa kojima se suočavaju lokalne zajednice u svim krajevima BiH.

Mogućnosti građanskog aktivizma komplementarne su sa misijom i zadatkom pravosuđa, a to je stvaranje pravednog, sigurnog i zdravog okruženja za život svih građana.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba