Вијести

ЗАТРАЖЕН И ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

22.03.2022. 13:28

Осумњичени су под истрагом због кријумчарења веће количине ручних бомби, пиштоља, аутоматских пушака, као и других врста оружја и муниције из БиХ према Шведској. Тужилаштво БиХ је остварило значајну сарадњу са партнерским агенцијама Р Словеније.

ЗАТРАЖЕН И ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

- РАМУ МУЈКИЋА (алиас Валентин Захировић) рођеног 1957. године у  Бања Луци, држављанина БиХ, и

- ВЕРУ МУЈКИЋ, рођену 1961. године у Републици Хрватској, држављанку БиХ.

Осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и терете се за међународно кријумчарење веће количине оружја и војне опреме која је била намијењена илегалном тржишту оружја на подручју Шведске, а откривена је и заплијењена на граничном прелазу у Р Словенији.

Осумњичени су дужи временски период били недоступни правосуђу БиХ, а у њиховом лишењу слободе остварена је сарадња са партнерским институцијама Краљевине Шведске.

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. тачке а) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњичених.

Осумњичени се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250., у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем, војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Суд БиХ је након одлучивања о приједлогу тужилаштва одредио притвор за наведене осумњичене.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba