Vijesti

REALIZOVANO PRESELJENJE KAPACITETA TUŽILAŠTVA BiH U ADAPTIRANU ZGRADU

14.03.2022. 14:36

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, upriličio je svečani prijem za zvaničnike partnerskih pravosudnih institucija Suda BiH, VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH povodom preseljenja kapaciteta Tužilaštva Bosne i Hercegovine u nadograđenu i adaptiranu zgradu za smještaj kapaciteta Tužilaštva BiH.

 

 

 

 

REALIZOVANO PRESELJENJE KAPACITETA TUŽILAŠTVA BiH U ADAPTIRANU ZGRADU

Svečanu primopredaju objekta su izvršili i objekat otvorili v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Prije oko 2 mjeseca v.d. glavnog tužioca Kajganić dao je instrukciju i uputstva za okončanje potrebnih procedura tehničkog prijema, te početak preseljenja kapaciteta Tužilaštva BiH u adaptiranu i nadograđenu zgradu u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, nakon čega je ovaj proces u najvećem dijelu uspješno realizovan i okončan.

Prostorije u kojima su sada smješteni tužioci, saradnici i stručno i administrativno osoblje ispunjavaju zahtjevne uslove iz oblasti tehničke i informatičke opremljenosti, kao i propisane sigurnosne i tehničke standarde potrebne za efikasan rad na tužilačkim predmetima.

Također, kapaciteti imaju predviđene prostorije za adekvatno čuvanje i arhiviranje dokumentacije, prostor prilagođen kretanju osoba sa invaliditetom, hodnike i prostorije za povezanost sa novom zgradom, kao i sva potrebna tehnička rješenja za funkcionisanje pravosudne institucije.

Na ovaj način, nakon useljenja u novu zgradu koje je izvršeno 2018. godine, svi kapaciteti tužilaštva bit će u adekvatnom radnom prostoru, a također će se osloboditi raniji kapaciteti koji će biti ustupljeni na korištenje Sudu BiH i VSTV-u BiH.

Nadogradnja i adaptacija zgrade najvećim dijelom izvršena je sredstvima Bosne i Hercegovine, te se zahvaljujemo Ministarstvu pravde BiH i svim institucijama države Bosne i Hercegovine koje su pomogle u rješavanju dugogodišnjeg problema smještaja kapaciteta, a što su poteškoće koje su Tužilaštvo BiH pratile od samog osnivanja institucije prije 19 godina.

Građanima Bosne i Hercegovine želimo poručiti da oko 250 uposlenika ove institucije nastavlja intenzivno raditi na jačanju vladavine prava i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, procesuiranjem počinilaca najtežih krivičnih djela koja su našoj nadležnosti, a  na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Tehnički podaci o novoj zgradi:

Višegodišnji projekat – Rekonstrukcija objekta i nadogradnja sprata za smještaj Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Radovi na rekonstrukciji započeti u oktobru 2019. godine

-      Realizacija projekta: Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo finansija BiH, kompanija ITC

-      Ukupna vrijednost projekta 3,78 miliona KM

-      Ukupna bruto površina objekta: 3394,93 m2

-      Ukupna korisna površina objekta: 2966,72 m2

U prilogu se nalazi nekoliko fotografija iz perioda izgradnje, kao i finalno uređenih prostorija.

Video-inserte svečanog otvaranja, sastanka najviših zvaničnika pravosudnih institucija, kao i obilaska objekta možete preuzeti na linku ispod.

Download link https://we.tl/t-PG3SjPxUuP


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba