Vijesti

U OPĆINI ZVORNIK VRŠI SE EKSHUMACIJA I POTRAGA ZA POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

03.03.2022. 15:24

Na lokalitetu mjesta Baljkovica u općini Zvornik počeo je proces ekshumacije u kojem su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe.

 

U OPĆINI ZVORNIK VRŠI SE EKSHUMACIJA I POTRAGA ZA POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni. Posmrtni ostaci će biti prevezeni u prostorije JKP „Komemorativni centar“ d.o.o. Tuzla radi daljnje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba u dogovoru sa tužiteljem  koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a na mjestu ekshumacije su nazočni predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, liječnik specijalista sudske medicine, pripadnici SIPA-e, MUP-a RS i Uprave kriminalističke policije PU Zvornik, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla.

Do informacije o lokalitetu na kojem se nalaze posmrtni ostaci došlo se zajedničkim operativnim radom Tužiteljstva BiH i SIPA-e u okviru koordiniranih aktivnosti na traženju nestalih osoba.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba