Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ УДРУЖИВАЊА РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И МЕЂУНАРОДНОГ ПРАЊА НОВЦА

09.02.2022. 15:08

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против 5 лица, која се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела (чл. 249) и прање новца (чл. 209) КЗ-а БиХ.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ УДРУЖИВАЊА РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И МЕЂУНАРОДНОГ ПРАЊА НОВЦА

Оптужени се терете да су, током 2014. и 2015. године, након што су сазнали да одређен број лица износи велике количине новца из БиХ у Р Хрватску, а који потиче од непријављених добити и прихода и извршених пореских утаја, најчешће од пословања фирми и предузећа у власништву држављана НР Кине, углавном на подручју Брчко дистрикта БиХ, дјелујући као организована група у више десетина наврата вршили изношење изузетно великих количина новца, у износима између 15 000 и 142 000 евра, незаконито преко државне границе БиХ у Р Хрватску.

Након тога изнесени новац је уплаћиван на рачуне оптужених у платном промету Р Хрватске, након чега су уплате трансферисане на рачуне лица у НР Кини, а оптужени би као накнаду за извршење кривичног дјела узимали за себе договорени проценат новца, па су на тај начин остварили незакониту имовинску корист у великим износима.

Истрагом је утврђено да је на наведени начин извршено незаконито изношење из БиХ новца у износу од више милиона евра, који је са подручја Хрватске трансферисан на рачуне лица у НР Кини.

Такође, предложено је и одузимање око 700 000 КМ  заплијењених у претресима.

У оквиру истраге у овом предмету борбе против међународног прања новца остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама Р Хрватске.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ који је исту потврдио.

Оптужницом су обухваћени оптужени:

1. Имшировић Неџад, зв. “Кунић” и “Чарли”, рођен 1969. године у Орашју

2. Имшировић Џевад, рођен 1966. године у Доњем Вакуфу

3. Имшировић Ведин, зв. ”Ведо” и “Чарли”, рођен 1996. године у Дортмунду, СР Њемачка

4. Имшировић Амар, рођен 1971. године у Травнику

5. Тукуљ Низар, рођен 1996. године у Винковцима, Р Хрватска

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba