Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET LICA ZBOG UDRUŽIVANJA RADI ČINJENJA KRIVIČNIH DJELA I MEĐUNARODNOG PRANJA NOVCA

09.02.2022. 15:08

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv 5 lica koja se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249) i pranje novca (čl. 209) KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET LICA ZBOG UDRUŽIVANJA RADI ČINJENJA KRIVIČNIH DJELA I MEĐUNARODNOG PRANJA NOVCA

Optuženi se terete da su, tokom 2014. i 2015. godine, nakon što su saznali da određen broj lica iznosi velike količine novca iz BiH u R Hrvatsku, a koji potiče od neprijavljenih dobiti i prihoda i izvršenih poreznih utaja, najčešće od poslovanja firmi i preduzeća u vlasništvu državljana NR Kine, uglavnom na području Brčko distrikta BiH, djelujući kao organizovana grupa u više desetina navrata vršili iznošenje izuzetno velikih količina novca, u iznosima između 15 000 i 142 000 eura, nezakonito preko državne granice BiH u R Hrvatsku.

Nakon toga izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih u platnom prometu R Hrvatske, nakon čega su uplate transferirane na račune lica u NR Kini, a optuženi bi kao naknadu za izvršenje krivičnog djela uzimali za sebe dogovoreni procenat novca, pa su na taj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Istragom je utvrđeno da je na navedeni način izvršeno nezakonito iznošenje iz BiH novca u iznosu od više miliona eura, koji je sa područja Hrvatske transferiran na račune lica u NR Kini.

Također, predloženo je i oduzimanje oko 700 000 KM  zaplijenjenih u pretresima.

U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

Optužnicom su obuhvaćeni optuženi:

1. Imširović Nedžad, zv. “Kunić” i “Čarli”, rođen 1969. godine u Orašju

2. Imširović DŽevad, rođen 1966. godine u Donjem Vakufu

3. Imširović Vedin, zv. ”Vedo” i “Čarli”, rođen 1996. godine u Dortmundu, SR NJemačka

4. Imširović Amar, rođen 1971. godine u Travniku

5. Tukulj Nizar, rođen 1996. godine u Vinkovcima, R Hrvatska

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba