Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA POVEZANOG SA NEOVLAŠTENIM PROMETOM OPOJNIH DROGA I ORUŽJA

01.02.2022. 10:04

Tužioci iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalaze se ne terenu gdje koordiniraju rad ovlaštenih policijskih službenika.

 

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA POVEZANOG SA NEOVLAŠTENIM PROMETOM OPOJNIH DROGA I ORUŽJA

U akciji učestvuje više desetina policajaca MUP-a RS, a lišenja i pretresi vrše se na više lokacija na području Foče i Hercegovine.

Akcija je usmjerena na lica osumnjičena da su duži vremenski period vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga iz člana 195. KZ-a BiH, kao i neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena lica  koja su pod istragom povezana su sa organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona.

Meta akcija je veći broj osumnjičenih lica, koja su pod istragom i sumnjiče se da su imali podijeljene uloge u počinjenju teških krivičnih djela, sa ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi.

Tokom akcije zaplijenjena je i veća količina opojne droge, a na području Foče zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena proizvodnji narkotika.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja. Među osumnjičenim licima ima i ovlaštenih službenih lica koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

U interesu istrage tužilaštvo u ovom trenutku ne može saopštiti više detalja, a više informacija bit će dostupno u narednim danima.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba