Vijesti

OPTUŽENI ZA KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA, OSUĐEN NA KAZNU OD JEDNE GODINE ZATVORA

05.01.2022. 15:02

Optuženi  Ćano Mirsen rođen 1975. godine, uposlen kao carinik UIO BiH u CI Velika Kladuša, sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 1 godine.  

 

OPTUŽENI ZA KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA, OSUĐEN NA KAZNU OD JEDNE GODINE ZATVORA

Oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH.

Radi se o predmetu Tužilaštva BiH u procesuiranju koruptivnih aktivnosti i djelovanja carinskih službenika. Optuženi se tereti da je u svojstvu višeg saradnika – carinika, zajedno sa drugim osobama pristupio organizovanoj grupi sa više službenika UIO BiH, Carinske ispostave Velika Kladuša.

Navedeni carinski službenici su prilikom vršenja carinskog nadzora i postupka nad robom u postupku uvoza koristili mogućnost velikog raspona u određivanju vrijednosti robe, odnosno carinske osnovice/vrijednosti, te su od uvoznika zahtijevali davanje dara da bi sproveli carinski postupak koji su bili dužni da izvrše.

Sporazumno priznanje proslijeđeno je Sudu BiH koji je prihvatio sporazum i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba