Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ СРЕБРЕНИЦЕ

04.01.2022. 13:10

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ СРЕБРЕНИЦЕ

-       Живановић Миленка, рођеног 1946. године у Ратковићима, Сребреница.

Оптужени се терети да је као генерал и командант Дринског корпуса ВРС, 1995. године, као учесник удруженог злочиначког подухвата вршио планирање и руковођење активностима  јединица Дринског корпуса у  распрострањеном и систематичном нападу усмјереном против бошњачког цивилног становништва на подручју Сребренице и Жепе.

У оптужници се наводи да је оптужени, почевши од мјесеца марта 1995. па до средине јула те године, у више наврата, извршио блокирање заштићене зоне Сребреница, спречавао снабдијевање, као и наредио артиљеријске нападе на цивилно становништво и циљеве на подручју Сребренице како би се створили неподношљиви животни услови и цивилно становништво присилио да напусти своје домове и имовину.

Такође, оптужени се терети за артиљеријске и пјешадијске нападе на становништво који су резултовали смрћу више лица, као и нападе на становништво приликом напуштања Сребренице и напад на положаје снага УН-а са циљем њиховог онеспособљавања за заштиту цивила. Надаље, оптужени се терети да је вршио мобилизацију свих расположивих возила и потребног горива са циљем присилног прогона цивилног становништва са подручја Сребренице, као и транспорта заробљених мушкараца и дјечака који су присилно одвојени ради заробљавања и убијања.

Оптужени се такође терети да су војне и полицијске јединице под његовом командом учествовале у заробљавању више хиљада мушкараца и дјечака са подручја Сребренице, на путној комуникацији Братунац-Милићи, као и њиховом незаконитом затварању и транспорту.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем већег броја свједока, као и изношењем већег броја материјалних доказа, укључући и документацију добијену сарадњом са Тужилаштвом и Судом МРМКС-а у Ден Хагу.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba