Vijesti

POSEBNI ODJEL ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, GOSPODARSKI KRIMINAL I KORUPCIJU U 2021. GODINI PODIGAO OPTUŽNICE U 151 PREDMETU PROTIV 278 OPTUŽENIH OSOBA

04.01.2022. 12:44

Broj podignutih optužnica, u odnosu na optužene osobe, u ovom Odjelu za 16,2% je veći u odnosu na broj optuženih u Odjelu II i Odjelu III u 2020. godini u kojoj je optuženo 239 osoba.

POSEBNI ODJEL ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, GOSPODARSKI KRIMINAL I KORUPCIJU U 2021. GODINI PODIGAO OPTUŽNICE U 151 PREDMETU PROTIV 278 OPTUŽENIH OSOBA

Rad Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u protekloj godini obilježili su predmeti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, korupcije, financijskog kriminala, kao i veliki broj predmeta povezanih sa ilegalnim migracijama i međunarodnim krijumčarenjem migranata.

Tužiteljstvo BiH sudjelovalo je u više međunarodnih operacija usmjerenih na borbu protiv organiziranog prekograničnog kriminala, povezanog sa nedozvoljenim prometom opojnih droga, krijumčarenjem oružja i streljiva, krijumčarenjem ilegalnih migranata i drugih oblika kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, kao i zemalja EU i svijeta, u operacijama koje su realizirane u komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Luksemburga, Malte, Kipra, SAD-a i dr.

U 2021. godini pokrenute su aktivnosti u Odsjeku za borbu protiv korupcije koje su dale rezultat u podignutim optužnicama u ovoj oblasti, kao i aktivnim istragama u kojima se u narednim mjesecima očekuje donošenje tužiteljskih odluka.

Zbirni rezultati pokazuju da je Tužiteljstvo BiH u 2021. godini podiglo optužnice u ukupno 172 predmeta protiv 334 optužene osobe. 

Broj ukupno optuženih osoba u ovoj godini veći je za 50 optuženih u odnosu na 2020. godinu, što je za 17,6% više.

Od ukupnog broja optužnica (172 predmeta / 334 osobe) Posebni odjel za ratne zločine podigao je optužnice u 21 predmetu protiv 56 osoba, dok je Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao optužnice u 151 predmetu protiv 278 osoba.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba