Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VLASENICE

27.12.2021. 10:41

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VLASENICE

-      Stanić Milenka, rođenog 1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca aprila 1992. godine do mjeseca marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica a kasnije i Ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu na području opštine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubistvima, nezakonitim zatvaranjima, silovanjima, mučenjima, prisilnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima,  kada je izvršen progon bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Vlasenica. 

On se tereti za zločine počinjene prilikom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, prilikom kojih je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatvaranje u Logor Sušica u Vlasenici.

Nadalje, optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatvorenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Optuženi Stanić Milenko tereti se za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba