Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НИКАЧЕВИЋ МИОДРАГА (1964) ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

24.12.2021. 10:34

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НИКАЧЕВИЋ МИОДРАГА (1964) ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

-      Никачевић Миодрага зв. „Зунђа“ и „Никач“, рођеног 1964. године у Чајничу

Оптужени се терети да је,  у временском периоду од средине мјесеца априла до краја септембра 1992. године,  у вријеме широког и систематског напада ВРС, војних, паравојних и полицијских снага на цивилно становништво бошњачке националности на подручју општине Фоча, вршио прогон цивилног становништва на националној и вјерској основи, поступајући супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

У оквиру прогона оптужени се терети да је учествовао у присилном нестанку два лица бошњачке националности, међу којима и малољетног дјечака, нечовјечном поступању, убиству 10 цивила, помагао у присиљавању двије жртве на сексуални однос или с њим изједначене сексуалне радње-силовање, те незаконитом затварању и присилном пресељењу цивила бошњачке националности.

Према наводима оптужнице, оптужени је вршио прогон и на начин да је као командир специјалне јединице зв. „Никачеви“, као надређено лице  знао да су његови подређени припадници јединице починили нечовјечна поступања и убили заробљене цивиле, те није предузео мјере да спријечи злочине и казни починиоце тих дјела.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. у вези са члановима 29., 31. и 180. Кривичног закона БиХ.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 70 свједока и прилагањем више од 300 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba