Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ КОТОР-ВАРОШИ

23.12.2021. 09:16

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ КОТОР-ВАРОШИ

-       Самарџија Здравка, рођеног 1954. године у Санском Мосту.

Оптужени се терети да је, у својству члана команде Специјалног одреда милиције ЦСБ Бања Лука, командујући јединицом заједно са Љубаном Ећимом, заједно са другим лицима из структура војске и полиције, учествовао у широком и систематичном нападу на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароши и околних мјеста.

Оптужницом је обухваћено незаконито затварање и прогон више стотина лица, као и стријељања и убиства више десетина лица која су убијена на различитим локацијама, међу којима је било и дјеце као и лица старије животне доби.

Такође, оптужени се терети и за мучење, злостављање, премлаћивање и наношење тешких физичких и психичких повреда које су оставиле трајне посљедице на здравље жртава, паљење кућа и уништавање имовине протјераних цивила.

Оптужница обухвата и разарање, пљачкање и уништење 16 џамија, католичких цркава и других вјерских објеката, међу којима и објеката старих више стотина година који представљају културно-историјске споменике.

Оптужени се терети за кривично дјело злочина против човјечности, а кривицу оптуженог тужилаштво ће доказивати позивањем више од 270 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више стотина доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba