Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ПОЧИЊЕНОГ НА ПОДРУЧЈУ ВИШЕГРАДА

09.12.2021. 13:30

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ПОЧИЊЕНОГ НА ПОДРУЧЈУ ВИШЕГРАДА

- ЂУРИЧИЋ МИЛОМИРА, званог ”Ђуре”, рођеног 1952. године у мјесту Поздерчићима, општина Вишеград, држављанина Босне и Херцеговине, и

- СПАСОЈЕВИЋ ВУКАДИНА, званог ”Мићо” и ”Ера”, рођеног 1953. године у мјесту Родић Брдо, општина Вишеград, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терете да су у периоду од маја мјесеца 1992. године до краја септембра мјесеца 1993. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против цивилног бошњачког становништва са подручја општине Вишеград, Ђуричић Миломир у својству управника логора Узамница у Вишеграду и Спасојевић Вукадин у својству разводника страже у логору, као припадници Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, вршили прогон цивилног бошњачког становништва са подручја општине Вишеград на националној, етничкој и вјерској основи.

Према наводима оптужнице, оптужени су у више наврата предузимали радње незаконитог затварања, мучења, злостављања и других нечовјечних дјела која су предузимана према затвореним цивилима, укључујући силовање и сексуално злостављање жртава на изразито понижавајуће начине, као и држање затвореника у изузетно нехуманим условима, што је на жртве оставило трајне физичке и душевне посљедице. Оптужени Спасојевић Вукадин терети се и као наредбодавац злостављања жртава.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 19 свједока, од чега 4 свједока са додијељеним мјерама заштите те прилагањем више десетина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba