Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 5 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА И РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

07.12.2021. 11:04

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, на подручју Сарајева, полицијски службеници SIPA-е БиХ лишили су слободе 5 лица која су осумњичена за ратне злочине.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 5 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА И РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

Истрага се односи на злочине над жртвама, цивилима српске националности са подручја Храснице, Бутмира и Соколовић Колоније, који су били незаконито затворени у логору Основна школа „Алекса Шантић“ и затвору у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

Оптужени се терете за увиства најмање 8 заробљених цивила, а међу осумњиченима су и директни извршиоци убистава.

Према прикупљеним доказима, наведени осумњичени, који су били припадници 4. моторизоване бригаде Армије РБиХ, одговорни су за злочине почињене над више од 100 жртава, који се односе на незаконито затварање, мучење, злостављање на изузетно понижавајуће начине, тјерање на присилан рад, као и наношење физичких и душевних озљеда које су на оштећене жртве оставиле трајне и тешке посљедице.

У овом предмету остварена је значајна сарадња са полицијским агенцијама и институцијама за провођење закона у БиХ, као и са правосудним институцијама Р Србије, с обзиром да се дио оштећених налази изван БиХ.

Након што испита осумњичене, поступајући тужилац донијеће одлуку о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba