Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENO SLOBODE 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

07.12.2021. 11:04

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski djelatnici SIPA-e BiH lišili su slobode 5 osoba koje su osumnjičene za ratne zločine.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENO SLOBODE 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubojstva najmanje 8 zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i izravni izvršitelji ubojstava.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava koji se odnose na nezakonito zatočenje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prinudan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provedbu zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba