Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 300 000 EURA

03.12.2021. 12:22

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 300 000 EURA

1.     Begović Emira, rođenog 1991. godine u Gračanici, državljanina BiH,

2.     Žilo Seada, rođenog 1963. godine u Zenici, državljanina BiH,

3.     pravne osobe „Global Promet“ d.o.o. Gračanica, sa sjedištem u Gračanici, čiji je ravnatelj i odgovorna osoba optuženi Emir Begović,

4.     pravne osobe „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, sa sjedištem u Zavidovićima, čiji je ravnatelj i odgovorna osoba optuženi  Sead Žilo.

Optuženi se terete da su u vremenskom razdoblju od 08. do 18.03.2020. godine, u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, Emir Begović, u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „Global Promet“ d.o.o. Gračanica i Sead Žilo u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, po prethodnom dogovoru, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnim osobama koje zastupaju, svjesni činjenice da ne raspolažu medicinskim sredstvima - troslojne medicinske/hirurške maske za lice, niti da iste mogu proizvesti jer nisu registrirani kao proizvođači medicinskih sredstava niti posjeduju proizvodne pogone za proizvodnju medicinskih sredstava, doveli i održavali u zabludi ravnatelja pravne osobe „Labena“ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravne osobe „Labena“ d.o.o. Republika Slovenija.

Optuženi se terete da su počinili - optuženi Begović Emir i Žilo Sead kazneno djelo pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ-a BiH i kazneno djelo prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 251. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ-a Federacije BiH u svezi sa člankom 29. i člankom 53. KZ-a BiH, te pravna osoba „Global Promet“ d.o.o. Miričina bb, Gračanica i pravna osoba „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići kazneno djelo pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ-a BiH i kazneno djelo prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 251. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ-a Federacije BiH u svezi sa člankom 124. i člankom 129. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala. U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama R Slovenije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba