Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 300 000 EURA

03.12.2021. 12:22

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 300 000 EURA

1.     Begović Emira, rođenog 1991. godine u Gračanici, državljanina BiH,

2.     Žilo Seada, rođenog 1963. godine u Zenici, državljanina BiH,

3.     pravnog lica „Global Promet“ d.o.o. Gračanica, sa sjedištem u Gračanici, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Emir Begović,

4.     pravnog lica „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, sa sjedištem u Zavidovićima, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi  Sead Žilo.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od 08. do 18.03.2020. godine, u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, Emir Begović, u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu „Global Promet“ d.o.o. Gračanica i Sead Žilo u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, po prethodnom dogovoru, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi pravnim licima koja zastupaju, svjesni činjenice da ne raspolažu medicinskim sredstvima - troslojne medicinske/hirurške maske za lice, niti da iste mogu proizvesti jer nisu registrovani kao proizvođači medicinskih sredstava niti posjeduju proizvodne pogone za proizvodnju medicinskih sredstava, doveli i održavali u zabludi direktora pravnog lica „Labena“ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica „Labena“ d.o.o. Republika Slovenija.

Optuženi se terete da su počinili - optuženi Begović Emir i Žilo Sead krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi stava 1. KZ-a BiH i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju iz člana 251. stav 3. u vezi stava 1. KZ-a Federacije BiH u vezi sa članom 29. i članom 53. KZ-a BiH, te pravno lice „Global Promet“ d.o.o. Miričina bb, Gračanica i pravno lice „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi stava 1. KZ-a BiH i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju iz člana 251. stav 3. u vezi stava 1. KZ-a Federacije BiH u vezi sa članom 124. i članom 129. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala. U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Slovenije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba