Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU VISOKE KORUPCIJE PROTIV NEKADAŠNJEG MINISTRA OBRANE BOSNE I HERCEGOVINE

26.11.2021. 10:10

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Cikotić Selme rođenog 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU VISOKE KORUPCIJE PROTIV NEKADAŠNJEG MINISTRA OBRANE BOSNE I HERCEGOVINE

Optuženi se tereti da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine, dok je obnašao funkciju ministra obrane BiH, zlouporabio službeni položaj državnog ministra tako što je, na nezakonit način, pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio prigodom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je optuženi, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je poduzeću „Scout“ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i streljivo većeg kvaliteta i potražnje na tržištu pa je na taj način oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra obrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. Kaznenog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba