Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV OSAM OSOBA

23.11.2021. 14:48

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je, a Sud BiH potvrdio, optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV OSAM OSOBA

- Milošević Gorana, rođenog 1973. godine u Bileći, državljanina BiH, policijskog djelatnika Granične policije BiH,

- Kašiković Svetozara, rođenog 1983. godine u Trebinju, državljanina BiH, policijskog djelatnika Granične policije BiH,

- Pravica Vladislava, rođenog 1972. godine u Trebinju, državljanina BiH i R Srbije, policijskog djelatnika Granične policije BiH,

- Rogač Milorada, rođenog 1966. godine u Foči, državljanina R Crne Gore,

- Đurica Darka, rođenog 1982. godine u Stocu, državljanina BiH,

- Rogač Zorana, rođenog 1957. godine u Bileći, državljanina BiH,

- Svorcan Gorana, rođenog 1969. godine u Bileći, državljanina BiH, i

- Milinić Aleksandra, rođenog 1991. godine u Trebinju, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, u vremenskom razdoblju od mjeseca prosinca 2020. godine do sredine travnja 2021. godine, postali pripadnici skupine ljudi sa ciljem počinjenja kaznenih djela krijumčarenje, nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi, odnosno uz elemente koruptivnih kaznenih djela i izbjegavajući mjere carinske kontrole bavili se prenošenjem preko državne granice trošarinskih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje sve u cilju stavljanja u promet trošarinskih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Prema navodima optužnice, svako od pripadnika skupine imao je određenu ulogu - optuženi Milošević Goran, Kašiković Svetozar i Vladislav Pravica, u svojstvu policijskih djelatnika Granične policije BiH, primanjem dara i drugih oblika koristi da ne izvrše što bi morali izvršiti, odnosno neizvršavanjem svojih službenih dužnosti omogućavali drugim optuženima da prevoze preko državne granice veće količine trošarinskih proizvoda-cigareta, koji nisu označeni trošarinskim markicama BiH s ciljem njihovog stavljanja u promet na teritoriju BiH.

Optuženi Milošević Goran, kao pripadnik Granične policije BiH, optužen je da je pružao i usluge pratnje i usmjeravanja kretanja u graničnom pojasu te ustupanja nepripadajućih registarskih oznaka drugim pripadnicima skupine. Pored ove uloge ovlaštene službene osobe su omogućavale većem broju različitih osoba da nezakonito prelaze državnu granicu na ulazu u BiH i na izlazu iz BiH, bez vršenja granične kontrole i provjera, čime su ostvarivali imovinsku korist u njima poznatim iznosima.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba