Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEZAKONIT PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

04.11.2021. 14:23

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEZAKONIT PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

-      ZEKERIJAHA HODŽIĆA, rođenog 1962. godine u Tuzli, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u periodu od januara 2019. godine do 07.07.2020. godine na području Tuzle, u namjeri izbjegavanja plaćanja akciznih dažbina definisanih u odredbama Zakona o akcizama Bosne i Hercegovine, a u namjeri da ostvari nezakonitu imovinsku korist, neovlašteno stavljao u promet duhanske proizvode u obliku rezanog duhana, nefabrički pravljenih cigareta, kao i cigareta raznih marki koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata nabavio veću količinu duhana koji je na nezakonit način distribuirao kupcima po većoj cijeni. Prilikom izvršenih pretresa, kod optuženog je otkrivena i zaplijenjena veća količina nelegalnih cigareta i duhana, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, vaga, mašina i oprema za motanje cigareta sa filterima i drugi predmeti koji su bili namijenjeni izvršenju krivičnog djela.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti optuženog za krivično djelo - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. u vezi sa članom 54. Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba