Vijesti

U OKVIRU MEĐUNARODNOG PREDMETA TUŽILAŠTVA BiH VELIKA ZAPLJENA OPOJNE DROGE HEROIN NA PODRUČJU HRVATSKE

16.10.2021. 11:04

Na lokacijama u Dalmaciji i Istri zaplijenjena je količina od oko 15 kilograma opojne droge heroin i kilogram amfetamina, koja ne ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od više od pola miliona KM. Zaplijenjena je i veća količina eura.

U OKVIRU MEĐUNARODNOG PREDMETA TUŽILAŠTVA BiH VELIKA ZAPLJENA OPOJNE DROGE HEROIN NA PODRUČJU HRVATSKE

Aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke vodi Tužilaštvo BiH protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupovinu vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne saradnje protiv osumnjičenog državljanina Bosne i Hercegovine, koji je pod istragom duži vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge “heroin” iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU, a koji je lišen slobode 13. oktobra na području R Hrvatske, gdje je zadokumentovano počinjenje krivičnog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim.

Nadalje, u okviru finansijske istrage, vrše se pretresi i evidentiranje tokova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupovinu više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga.

U interesu istrage više detalja ne možemo saopštiti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba