Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

15.10.2021. 11:15

Оптужени се терете да су незаконито стављали у промет већу количину дувана и дуванских прерађевина које нису биле обиљежене акцизним маркицама Босне и Херцеговине. 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕОВЛАШТЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-       СТАНКОВИЋ ЖЕЉКА, рођеног 1965. године у општини Сребреник, држављанина Босне и Херцеговине, и

-       СТАНКОВИЋ СТАНЕ, рођене 1966. године у општини Сребреник, држављанке Босне и Херцеговине.

Оптужени супружници се терете да су, у периоду од јануара мјесеца до 07. јула прошле године, ради стицања незаконите имовинске користи и избјегавања плаћања акциза, незаконито ставили у промет већу количину акцизне робе - дувана, дуванских прерађевина и цигарета које нису биле обиљежене акцизним маркицама Управе за индиректно опорезивање (УИО) Босне и Херцеговине.

Према наводима оптужнице,  оптужени су у наведеном периоду резани дуван, у укупној количини од 1.215 кг, набављали од њима познатих лица, а потом исти у више наврата продавали купцима по већој цијени.

Након набавке, дуван и дуванске прерађевине стављали су у промет и продају у Брчком, те на тај начин оствариварии незакониту имовинску корист и наносили штету држави БиХ, као и грађанима, пласманом дуванских производа који нису прошли прописани стандард контроле квалитета и исправности.

Приликом претреса стана и других просторија који су користили оптужени, пронађена је и заплијењена већа количина цигарета и дувана без одговарајућих контролних и надзорних маркица Босне и Херцеговине.

Оптужени се терете да су починили продужено кривично дјело недозвољени промет акцизних производа из члана 210а., став 1. и у вези са чланом 29. и 54. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ. 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba