Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ НЕЗАКОНИТОГ ПРОМЕТА ОКО 15 ТОНА ДУВАНА

15.10.2021. 09:13

Оптужени се терете за неовлаштен промет акцизних производа у великим количинама, чиме је остварена велика незаконита имовинска корист и оштећен буџет и грађани БиХ.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ЗБОГ НЕЗАКОНИТОГ ПРОМЕТА ОКО 15 ТОНА ДУВАНА

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.     Јосић Драгана, рођеног 1962. године у мјесту Обудовац, Шамац, држављанин БиХ, раније осуђиван за идентично кривично дјело

2.     Јосић Марка, зв. “Маркан”, рођеног 1986. године у Брчком, држављанина БиХ

3.     Јосић Јоване, рођене 1988. године у Брчком, држављанка БиХ

4.     Јосић Јована, рођеног 1991. године у Брчком, држављанина БиХ

5.     Петровић Немање, рођеног 1997. године у Брчком, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су, током 2019. и 2020. године, у мјесту Обудовац код Шамца, поступали у намјери стицања незаконите имовинске користи тако што су вршили незаконити промет великих количина дувана у листу и резаног дувана, чије прометовање грађанима као физичким лицима није дозвољено, а који није био обиљежен прописаним акцизним маркицама државе Босне и Херцеговине, те на тај начин поступали супротно одредбама Закона о акцизама БиХ, за себе остваривали незакониту имовинску корист а наносили штету буџету и држави БиХ, као и грађанима, пласманом дуванских производа који нису прошли прописани стандард контроле квалитета и исправности.

У оптужници се наводи да су оптужени незаконито прибавили око 15 000 килограма дувана, након чега су у посебним просторијама са опремом вршили резање дувана, а потом изрезани дуван вагали, паковали и достављали купцима у нарученим количинама, а који су продавали без акцизних маркица Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Оптужени су дуван стављали у промет на подручју Брчког и других мјеста, који су најчешће продавали у количинама од неколико десетина до неколико стотина килограма, а незаконите продаје су откривене и документоване у истрази.

Приликом претреса просторија које користе оптужени пронађена је већа количина дувана, као и специјалистичке опреме и алата за прераду и обраду дувана.

Оптужени се терете да су починили продужено кривично дјело – недозвољен промет акцизних производа из члана 210а., као и кривично дјело недопуштене трговине из члана 212. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba