Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA ZBOG NEZAKONITOG PROMETA OKO 15 TONA DUHANA

15.10.2021. 09:13

Optuženi se terete za neovlašten promet trošarinskih proizvoda u velikim količinama, čime je ostvarena velika nezakonita imovinska korist i oštećen proračun i građani BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA ZBOG NEZAKONITOG PROMETA OKO 15 TONA DUHANA

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Josić Dragana, rođenog 1962. godine u mjestu Obudovac, Šamac, državljanin BiH, ranije osuđivan za istovjetno kazneno djelo

2.   Josić Marka, zv. “Markan”, rođenog 1986. godine u Brčkom, državljanina BiH

3.   Josić Jovane, rođene 1988. godine u Brčkom, državljanka BiH

4.   Josić Jovana, rođenog 1991. godine u Brčkom, državljanina BiH

5.   Petrović Nemanje, rođenog 1997. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, tijekom 2019. i 2020. godine, u mjestu Obudovac kod Šamca, postupali u namjeri stjecanja nezakonite imovinske koristi tako što su vršili nezakoniti promet velikih količina duhana u listu i rezanog duhana, čije prometovanje građanima kao fizičkim osobama nije dozvoljeno, a koji nije bio obilježen propisanim trošarinskim markicama države Bosne i Hercegovine, te na taj način postupali protivno odredbama Zakona o trošarinama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist a nanosili štetu proračunu i državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi nezakonito pribavili oko 15 000 kilograma duhana, nakon čega su u posebnim prostorijama sa opremom vršili rezanje duhana, a potom izrezani duhan vagali, pakovali i dostavljali kupcima u naručenim količinama, a koji su prodavali bez trošarinskih markica Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Optuženi su duhan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, koji su najčešće prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentirane u istrazi.

Prigodom pretresa prostorija koje koriste optuženi pronađena je veća količina duhana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duhana.

Optuženi se terete da su počinili produljeno kazneno djelo – nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a., kao i kazneno djelo nedopuštene trgovine iz članka 212. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba