Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEZAKONIT PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

14.10.2021. 09:56

Optužena Milojević Bojana (1984) iz Ljubinja, tereti se da je  stavila u nezakonit promet više od 100 kg duhana, bez odgovarajućih akciznih markica Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEZAKONIT PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Milojević Bojane, rođene 1984. godine u Mostaru, nastanjena u Ljubinju, državljanka BiH.

Optužena se tereti da je, tokom 2020. godine, u namjeri izbjegavanja plaćanja akciznih dažbina definisanih u odredbama Zakona o akcizama Bosne i Hercegovine, a u namjeri da ostvari nezakonitu imovinsku korist, znajući da se rezanim duhanom ne može prometovati između fizičkih osoba, upakovala veliku količinu duhana (oko 105 kg) te putem brze pošte poslala kupcu na području Goražda.

Duhan bez odgovarajuće dokumentacije i plaćenih akciznih dažbina, u vrijednosti od oko 16.700 KM, otkriven je i oduzet na području Mostara, prilikom kontrole teretnog vozila brze pošte od strane ovlaštenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

Optužena se tereti da je nezakonito stavljala u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, čime je ostvarila nezakonitu imovinsku korist te nanijela štetu budžetu BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti optuženu za krivično djelo - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba