Vijesti

SASTANAK O BITNIM PITANJIMA REGIONALNE SARADNJE IZMEĐU TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

13.10.2021. 16:59

Nakon podizanja optužnice u Republici Srbiji, bit će podnesen prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj.

SASTANAK O BITNIM PITANJIMA REGIONALNE SARADNJE IZMEĐU TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE

Dana 15.10.2021. godine u Beogradu će biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa saradnicima i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković sa saradnicima u vezi sa regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je, između ostalog, o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta.

S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br. KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ-a SRJ, Tužilaštvo BiH, glavna tužiteljica i rukovodioci Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o nesprovođenju istrage za navedenog.

U cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu, Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

Ovo je rezultat zajedničkog rada tužilaštava, a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

 

https://www.tuzilastvorz.org.rs/sr-lat/vesti/saop%C5%A1tenje-1

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba