Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 407 000 KM

06.10.2021. 12:09

Optužene su dvije fizičke i jedna pravna osoba, koje se terete da su tokom 2019. godine počinile finansijski kriminal povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD 407 000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1. Subotić Goran Aleksandra, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH

2. Skoko Josipa, rođenog 1986. godine u Požegi, Hrvatska, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Hrvatske

3. Pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Subotić Goran Aleksandra, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima preduzeća.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM, znajući da je stečen počinjenjem krivičnih djela u inostranstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom trećeoptužene pravne osobe - preduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla.

U optužnici se navodi da su optuženi novac koji je poticao od jednog preduzeća u SAD-u, koje djeluje u sastavu firme iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prevare i krivotvorenja u finansijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te vršili fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih preduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi sa njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je obimne međunarodne istrage finansijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini na zahtjev Tužilaštva BiH, a naredbom Suda BiH.

Optuženi se terete da su, po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom primili, raspolagali njime, vršili prenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem krivičnog djela u inostranstvu, čime su počinili krivično djelo - pranje novca iz člana 209. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i stranih državljana navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba