Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА САЈБЕР КРИМИНАЛ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

28.09.2021. 12:36

Предвиђена казна затвора од 3 године, одузимање имовинске користи у износу од 35 400 КМ, као и путничког моторног возила оптуженог.

ОПТУЖЕНИ ЗА САЈБЕР КРИМИНАЛ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

Оптужени Асмир Мулај (1988) из Живиница, у потпуности је споразумно признао кривицу за кривична дјела неовлаштеног промета опојним дрогама, оштећење компјутерских података и програма и прање новца.

Споразумним признањем превиђена је безусловна казна затвора у трајању од 3 године, одузимање новчаних средстава у износу од 35 400 КМ од оптуженог, као и одузимање путничког моторног возила, као незаконите имовинске користи од оптуженог.

Споразумним признањем, оптужени је у потпуности прихватио одговорност за кривична дјела за која га терети Тужилаштво БиХ, те се одрекао права на суђење, као и права на жалбу на пресуду коју му на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Након разматрања споразума, Суд БиХ је прихватио споразум и изрекао казну оптуженом.

Током проведене акције у овом предмету заплијењена је већа количина електронске и компјутерске опреме, укључујући и софистициране програме кориштене за извршење кривичних дјела.

Овај предмет представља дио обимне истраге компјутерског криминала у БиХ и региону, у коју су уз представнике Тужилаштва БиХ били укључени и полицијски службеници специјализовани за компјутерски и високотехнолошки криминал из МУП-а РС и Федералне управе полиције, а на основу одобрења међународне правне помоћи, били су присутни и експерти за компјутерски криминал из СР Њемачке.

На подручју СР Њемачке и ЕУ такође је проведена акција која је обухватила је већи број лица, за које су прикупљени докази да су учествовала у незаконитим активностима путем интернета.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba