Vijesti

OPTUŽENI ZA CYBER KRIMINAL SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

28.09.2021. 12:36

Predviđena kazna zatvora od 3 godine, oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 35 400 KM kao i putničkog motornog vozila optuženog.

OPTUŽENI ZA CYBER KRIMINAL SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

Optuženi Asmir Mulaj (1988) iz Živinica, u cijelosti je sporazumno priznao krivnju za kaznena djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, oštećenje računalnih podataka i programa i pranje novca.

Sporazumnim priznanjem previđena je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od 3 godine, oduzimanje novčanih sredstava u iznosu od 35 400 KM od optuženog, kao i oduzimanje putničkog motornog vozila, kao nezakonite imovinske koristi od optuženog.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u cijelosti prihvatio odgovornost za kaznena djela za koja ga tereti Tužiteljstvo BiH, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.

Tijekom provedene akcije u ovom predmetu zaplijenjena je veća količina elektronske i računarske opreme, uključujući i sofisticirane programe korištene za izvršenje kaznenih djela.

Ovaj predmet predstavlja dio opsežne istrage računarskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužiteljstva BiH bili uključeni i policijski djelatnici specijalizirani za računarski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS i Federalne uprave policije, a na temelju odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su nazočni i eksperti za računarski kriminal iz SR Njemačke. 

Na području SR Njemačke i EU, također je provedena akcija koja je obuhvatila je veći broj osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima putem interneta.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba