Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA SVU TROJICU OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU U VEZI PRIJEMA UPOSLENIKA U GRANIČNU POLICIJU BiH

25.09.2021. 16:30

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica odlučila je uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA SVU TROJICU OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU U VEZI PRIJEMA UPOSLENIKA U GRANIČNU POLICIJU BiH

Tužiteljica Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

  1. Raković Rejhana, rođenog 1980. godine u Bihaću,
  2. Saličinović Ensara, rođenog 1991. godine u Sarajevu,
  3. Čakić Kenita, rođenog 1994. godine u Bugojnu.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Pritvor je zatražen kako bi Tužilaštvo BiH, zajedno sa SIPA-om i ostalim partnerskim institucijama i agencijama, moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv navedenih osumnjičenih.

Tokom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog krivičnog djela, a također u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Mjera pritvora bit će predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora bit će upućen Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba