Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ И ЗВАНИЧНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

21.09.2021. 14:48

Регионални састанак тужилаца о сарадњи у предметима ратних злочина одржан је у Београду, у организацији Развојног програма Уједињених нација-UNDP и Владе Уједињеног Краљевства, а домаћин састанка било је Тужилаштво за ратне злочине  Србије.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ И ЗВАНИЧНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

На састанку је учествовало око 50 званичника тужилачких институција у региону, главни тужилац при МРМКС-у Serge Brammertz, те највиши званичници Тужилаштва Босне и Херцеговине, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, Хрватске, Србије и Црне Горе, као и представници међународних организација.

Главна тужитељка Гордана Тадић и њени замјеници и руководиоци из Посебног одјела за ратне злочине, Миланко Кајганић и Диана Кајмаковић, као и руководитељка одсјека Сања Јукић, презентовали су рад и активности Тужилаштва БиХ, као и остварене резултате одјела, са акцентом на активности у предметима у којима је остваривана регионална и међународна сарадња.

Централне теме регионалног састанка односиле су се на кључне изазове и проблеме у сарадњи, примјере успјешне сарадње, рјешавање питања трагања за несталим лицима, као и кривично гоњење предмета ратних злочина са елементима сексуалног насиља и злостављања.

На састанку је такође разговарано о досадашњој сарадњи у истрагама и преносу поступака, унапређењу те сарадње, одабиру предмета за будућа поступања, координацији истрага, поступању по захтјевима за сарадњу на основу протокола и споразума и другим битним питањима из области регионалне сарадње.

Дио тема односио се и на примјену института споразумног признања, унапређење прекограничног приступа свједоцима, помоћ у идентификовању и контактирању свједока и унапређењу њихове безбједности. На састанку је разговарано и о координацији даљих корака у унапређењу сарадње у истрагама и преносу поступака, као и отвореним питањима за даље билатералне и регионалне састанке.

Тужиоци из региона сагласни су да је и даље потребна помоћ и координација Канцеларије тужиоца при МРМКС-у у свим питањима која се односе на регионалну сарадњу, од процеса уступања предмета, праћења развоја тих предмета, као и обезбјеђења помоћи у процесу тражења несталих лица и примјене доказа прикупљених у МРМКС-у у тужилачким поступцима у земљама региона.

Тужилаштво БиХ заинтересовано је за јачање регионалне сарадње у борби против некажњивости ратних злочина, с обзиром да се одређени број оптужених и осумњичених лица за ратне злочине у БиХ налази у земљама региона.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba