Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

21.09.2021. 14:48

Regionalni sastanak tužilaca o saradnji u predmetima ratnih zločina održan je u Beogradu, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda-UNDP i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a domaćin sastanka bilo je Tužilaštvo za ratne zločine  Srbije.

 

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Na sastanku je sudjelovalo oko 50 zvaničnika tužilačkih institucija u regionu, glavni tužilac pri MRMKS-u Serge Brammertz, te najviši zvaničnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i njeni zamjenici i rukovodioci iz Posebnog odjela za ratne zločine, Milanko Kajganić i Diana Kajmaković, kao i rukovoditeljica odsjeka Sanja Jukić, prezentovali su rad i aktivnosti Tužilaštva BiH, kao i ostvarene rezultate odjela, sa akcentom na aktivnosti u predmetima u kojima je ostvarivana regionalna i međunarodna saradnja.

Centralne teme regionalnog sastanka odnosile su se na ključne izazove i probleme u saradnji,  primjere uspješne saradnje, rješavanje pitanja traganja za nestalim osobama, kao i krivično gonjenje predmeta ratnih zločina sa elementima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Na sastanku je također razgovarano o dosadašnjoj saradnji u istragama i prenosu postupaka, unapređenju te saradnje, odabiru predmeta za buduća postupanja, koordinaciji istraga, postupanju po zahtjevima za saradnju na osnovu protokola i sporazuma i drugim bitnim pitanjima iz oblasti regionalne saradnje.

Dio tema odnosio se i na primjenu instituta sporazumnog priznanja, unapređenje prekograničnog pristupa svjedocima, pomoć u identifikovanju i kontaktiranju svjedoka i unapređenju njihove sigurnosti. Na sastanku je razgovarano i o koordinaciji daljih koraka u unapređenju saradnje u istragama i prenosu postupaka, kao i otvorenim pitanjima za dalje bilateralne i regionalne sastanke.

Tužioci iz regiona saglasni su da je i dalje potrebna pomoć i koordinacija Ureda tužioca pri MRMKS-u u svim pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju, od procesa ustupanja predmeta, praćenja razvoja tih predmeta, kao i osiguranja pomoći u procesu traženja nestalih osoba i primjene dokaza prikupljenih u MRMKS-u u tužilačkim postupcima u zemljama regiona.

Tužilaštvo BiH zainteresovano je za jačanje regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, s obzirom da se određeni broj optuženih i osumnjičenih osoba za ratne zločine u BiH nalazi u zemljama regiona.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba