Vijesti

NA EKSHUMACIJI U DERVENTI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE

14.09.2021. 14:01

Pronađeni posmrtni ostaci bit će upućeni na daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

NA EKSHUMACIJI U DERVENTI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na području Dervente, na lokalitetu Osinja, gdje koordinira rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka jedne osobe.

Na terenu se nalaze predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Instituta za nestale osobe (INO) BiH, liječnik patolog sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Derventa koji osiguravaju navedenu lokaciju.

Pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci bit će upućeni na daljnju obradu i identifikaciju, sa ciljem utvrđivanja identiteta nestale osobe.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o osobi hrvatske nacionalnosti koja je bila ukopana na navedenoj lokaciji.

U ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužiteljstva BiH, SIPA-e i drugih partnerskih institucija i agencija.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba