Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH NIJE SLUŽBENO INFORMISANO O HAPŠENJU EDINA VRANJA NA OSNOVU ZAHTJEVA PRAVOSUĐA SRBIJE

13.09.2021. 12:36

Povodom više medijskih upita, a u vezi hapšenja Edina Vranja na graničnom prelazu prilikom ulaska u R Srbiju, Tužilaštvo BiH daje sljedeću informaciju:

 

TUŽILAŠTVO BiH NIJE SLUŽBENO INFORMISANO O HAPŠENJU EDINA VRANJA NA OSNOVU ZAHTJEVA PRAVOSUĐA SRBIJE

- Tužilaštvo BiH je o navedenom hapšenju informisano iz medijskih izvještaja, te nije dobilo nikakvo službeno obavještenje ili informaciju od nadležnih organa R Srbije. 

- Tužilaštvo BiH je postupalo na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine.

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26.12.2018. godine, donesena naredba o nesprovođenju istrage na koju, u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor. 

Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom hitno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine R Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o nesprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini. 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba