Вијести

ПРЕДЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ; УХАПШЕНИ, ЗА КОЈИМ ТРАГАЈУ ЦРНОГОРСКЕ ПРАВОСУДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ, ПРИСТАО НА ИЗРУЧЕЊЕ

05.08.2021. 15:24

Тужилаштво БиХ предложило је мјере забране за Полетан Љубана (1956) и Ћурлик Далибора (1973), осумњичене за организовани криминал, фалсификовање исправе и навођење на овјеравање неистинитог садржаја.

 

ПРЕДЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ; УХАПШЕНИ, ЗА КОЈИМ ТРАГАЈУ ЦРНОГОРСКЕ ПРАВОСУДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ, ПРИСТАО НА ИЗРУЧЕЊЕ

Након испитивања осумњичених, Тужилаштво БиХ је за двојицу осумњичених предложило мјере забране које, између осталог, укључују забрану путовања и одузимање путних исправа, обавезно јављање полицијским органима, те забрану међусобног састајања, као и састајања са свједоцима у предмету.

Осумњичени су под истрагом да су, као припадници групе за организовани криминал, неовлаштено долазили до података и идентитета грађана БиХ, углавном оних који имају двојна држављанства БиХ и Србије, а који нису подизали личне документе Босне и Херцеговине, те наведене идентитете одавали лицима из криминалног миљеа, укључујући и припаднике криминалних група које дјелују у земљама региона, како би им омогућили да незаконито добију важеће документе БиХ са туђим личним подацима, које би користили приликом сакривања од полиције и правосуђа.

Осумњичени се терете да су једном држављанину Црне Горе, за којим трага црногорско правосуђе, оптуженом за тешка кривична дјела и блискост тзв. „Кавачком клану“, на наведени начин омогућили стицање докумената Босне и Херцеговине на туђе име и идентитет.

Извршење кривичних дјела, на наведени начин, представља значајну безбједносну пријетњу и нарушава интегритет државе Босне и Херцеговине, као и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине (IDDEEA).

Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине обавио је разговор са осумњиченим Јаховић Алмиром за којим је расписана међународна потјерница, који је изјавио да ће пристати на убрзани поступак изручења правосуђу Црне Горе.

Такође, Тужилаштво БиХ је у контакту са колегама из Црне Горе, у оквиру истраге коју воде правосудне институције двију сусједних земаља, у борби против организованог криминала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba