Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УЛОЖИЛО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ СУДА О НЕДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ИЗЈАВУ О НЕПРЕДУЗИМАЊУ КРИВИЧНОГ ГОЊЕЊА РАДАНОВИЋ СУЗАНЕ, МАЈКЕ СТРАДАЛОГ ДРАГИЧЕВИЋ ДАВИДА

05.08.2021. 09:58

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, је 16. јула дала изјаву да се неће предузимати кривично гоњење свједока - оштећене Сузане Радановић, како би у потпуности могла дати исказ о свим сазнањима до којих је дошла повезаним са лицима која се доводе у везу са страдањем њеног сина.

ТУЖИЛАШТВО БиХ УЛОЖИЛО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ СУДА О НЕДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ИЗЈАВУ О НЕПРЕДУЗИМАЊУ КРИВИЧНОГ ГОЊЕЊА РАДАНОВИЋ СУЗАНЕ, МАЈКЕ СТРАДАЛОГ ДРАГИЧЕВИЋ ДАВИДА

Радећи на провјери свих околности страдања младића Драгичевић Давида, у мјесецу марту 2018. године у Бањој Луци,  указала се потреба давања исказа свједока-оштећене Радановић Сузане.

Наведена свједокиња је у протеклих неколико година била изложена различитим притисцима и пријетњама тужбама и судским процесима у оквиру грађанских активности на захтијевању истине о страдању свога сина.

Како би свједокиња Радановић Сузана без страха могла изнијети своја цјелокупна сазнања о наведеном догађају, могућим починиоцима и свједоцима до којих је дошла посредно, као и сазнањима од трећих лица, а да не би себе изложила ризику кривичног прогона уколико се добијена сазнања не покажу истинитима, главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, у складу са законом, дала је изјаву да се против наведене свједокиње Радановић Сузане неће предузимати кривично гоњење за кривично дјело лажног пријављивања.

Суд Босне и Херцеговине је дана 29. јула донио рјешење којим се оваква одлука одбија, чиме су онемогућене даље процесне претпоставке за давање имунитета свједоку Радановић Сузани.

С обзиром да је исказ ове свједокиње-оштећене, као и сва сазнања која наведена има, од кључне важности за кривични предмет, Тужилаштво БиХ је у законском року уложило жалбу на ову одлуку Суда БиХ због битне повреде одредаба кривичног поступка и повреде права на приступ суду, као дијелу корпуса права на правичан поступак гарантованог Европском конвенцијом о људским правима.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba