Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ULOŽILO ŽALBU NA ODLUKU SUDA O NEDAVANJU SAGLASNOSTI NA IZJAVU O NEPREDUZIMANJU KRIVIČNOG GONJENJA RADANOVIĆ SUZANE, MAJKE STRADALOG DRAGIČEVIĆ DAVIDA

05.08.2021. 09:58

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, je 16. jula dala izjavu da se neće preduzimati krivično gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

TUŽILAŠTVO BiH ULOŽILO ŽALBU NA ODLUKU SUDA O NEDAVANJU SAGLASNOSTI NA IZJAVU O NEPREDUZIMANJU KRIVIČNOG GONJENJA  RADANOVIĆ SUZANE, MAJKE STRADALOG DRAGIČEVIĆ DAVIDA

Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Dragičević Davida, u mjesecu martu 2018. godine u Banjoj Luci, ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Radanović Suzane.

Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudskim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

Kako bi svjedokinja Radanović Suzana bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniocima i svjedocima do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku krivičnog progona ukoliko se dobijena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, u skladu sa zakonom, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Radanović Suzane neće preduzimati krivično gonjenje za krivično djelo lažnog prijavljivanja.

Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedoku Radanović Suzani.

S obzirom da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za krivični predmet, Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku uložilo žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba