Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНУ ТРГОВИНУ ЉУДИМА И МЕЂУНАРОДНО ВРБОВАЊЕ РАДИ ПРОСТИТУЦИЈЕ

23.07.2021. 10:28

Оптужена лица терете се за експлоатацију најмање 17 жртава, страних држављанки, углавном са подучја Украјине и Источне Европе.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНУ ТРГОВИНУ ЉУДИМА И МЕЂУНАРОДНО ВРБОВАЊЕ РАДИ ПРОСТИТУЦИЈЕ

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против:

1.   Zhdanova Asmik, зв. ”Асја”, рођена 1961. године у Арменији, држављанка Украјине, налази се у притвору.

2.   Nachinkin Nataliia, рођена 1989. године, држављанка Украјине, налази се у притвору.

Оптужене се терете да су од почетка 2019. године, па све до 26. јануара ове године, на подручју Мостара и Бање Луке, дјелујући заједно и у међусобном договору, организовале групу људи ради вршења кривичних дјела међународног навођења на проституцију и међународне трговине људима.

У оптужници се наводи да су оптужене, ради стицања незаконите имовинске користи, врбовале стране држављанке, углавном са подручја Украјине и Русије, те их доводиле у БиХ, проналазиле смјештај и искориштавале ради пружања сексуалних услуга за новац, што је код неких од жртава, довело до тешких посљедица по физичко и душевно здравље.

У оквиру истраге прикупљени су докази да су оптужене учествовале у врбовању, довођењу у БиХ и експлоатацији најмање 17 жртава трговине људима, које су на подручју БиХ, највише на локацијама у изнајмљеним просторима у Мостару, Бањој Луци и Бијељини, тјерале на пружање сексуалних услуга за новац, који су жртве морале давати оптуженима, а када су жртве изразиле неслагање са третманом и поступањем, оптужене су жртве на различите и понижавајуће начине приморавале на даљу ескплоатацију и искориштавање.

Оптужене се терете за кривична дјела: организована међународна трговина људима из члана 186а., а у вези са чланом 186. Кривичног закона БиХ и међународно навођење на проституцију из члана 187. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

У овом предмету Тужилаштво БиХ је, са партнерским институцијама и агенцијама, провело обимну истрагу, укључујући и међународну правну помоћ и комуникацију, те се уз оптужницу предлаже саслушање 42 свједока, 2 стручна вјештака и прилагање око 140 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba