Vijesti

U OPĆINI SREBRENICA ZAVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

10.06.2021. 16:21

Na lokalitetu Potočara u općini Srebrenica, završena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

U OPĆINI SREBRENICA ZAVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

Pronađeni posmrtni ostaci žrtve su prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Ekshumacijom je rukovodio istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje su vršile proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije su prisustvovali i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PS Srebrenica.

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama uključenim u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti tokom procesa ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba