Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE NASTAVAK ZAJEDNIČKE AKCIJE KODNOG NAZIVA “SKUTER III” U BORBI PROTIV NEOVLAŠTENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

10.06.2021. 14:30

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo izvršili pretrese na 11 lokacija na području  Tuzle, Lukavca, Pelagićeva, Šamca, Zavidovića, Prnjavora i općine Ilidža i lišili slobode 5 osumnjičenih lica.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE NASTAVAK ZAJEDNIČKE AKCIJE KODNOG NAZIVA “SKUTER III” U BORBI PROTIV NEOVLAŠTENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila nedozvoljenom trgovinom duhana na način da su vršili nabavku, prevoz, skladištenje i prodaju rezanog duhana, mašina za punjenje cigareta od rezanog duhana, koje su ilegalno nabavili u R Turskoj i ilegalno u rastavljenim dijelovima prebacili u BiH.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, mašine za rezanje duhana, mašine za punjenje cigareta od rezanog duhana, veća količina novca za koji se osnovano sumnja da je stečen nezakonitom prodajom cigareta i duhanskih proizvoda, mobilni telefoni, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Lica koja su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičena su za krivično djelo iz člana 250. organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. nedozvoljen promet akciznih proizvoda KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na većem broju predmeta koji se odnose na nedozvoljen promet duhanskih akciznih proizvoda u velikim količinama, kojim se ostvaruje velika nezakonita imovinska korist za počinioce, a nanosi se šteta budžetu i svim građanima BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba