Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА И ЈАЧАЊА СПОСОБНОСТИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

31.05.2021. 14:10

Централне теме односиле су се на рад и активности Тужилаштва БиХ и партнерских правосудних, полицијских, безбједносних и агенција за провођење закона у борби против тероризма и опасности од тероризма у Босни и Херцеговини.

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА  БОРБУ ПРОТИВ  ТЕРОРИЗМА И ЈАЧАЊА СПОСОБНОСТИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, предсједавала је састанком Ударне групе који је одржан у Тужилаштву БиХ, а на којем су учествовали високи званичници из правосудних институција, као и полицијских и безбједносних агенција и институција за провођење закона са нивоа Босне и Херцеговине, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

На састанку је главна тужитељка Тадић презентовала рад и резултате Ударне групе која, у овој години, улази у 18 годину свог рада и дјеловања.

Тужилаштво БиХ је, радећи заједно са партнерским институцијама, подигло оптужнице против 63 лица за кривична дјела повезана са тероризмом. Од тог броја, поступци против 51 лица су окончани, а суђења су у току у предметима за још 12 оптужених лица. Правоснажно су изречене казне у трајању од близу 180 година затвора.

Пресуде у предметима за кривична дјела тероризма у високом проценту су осуђујуће, око 95%, а у предметима за учествовање држављана БиХ на страним ратиштима и придруживање страним паравојним и параполицијским формацијама у Сирији и Ираку, све пресуде биле су осуђујуће.

На састанку Ударне групе разговарано је о раду и активностима у оквиру откривања и процесуирања кривичних дјела тероризма, учествовању у глобалној анти-терористичкој коалицији, превенцији терористичких активности и опасности од тероризма, као и процесу дерадикализације и ресоцијализације лица која су била у додиру са активностима повезаним са тероризмом.

Учесници састанка презентовали су стање у овој у области у институцијама из којих долазе, те је договорен наставак добре сарадње тужилаштава, полицијских, безбједносних и агенција за провођење закона у борби против тероризма и опасности од тероризма у Босни и Херцеговини у наредном периоду.

Састанку су присуствовали и представници међународних институција које су укључене у активности борбе против тероризма.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba