Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

31.05.2021. 14:10

Središnje teme odnosile su se na rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u Bosni i Hercegovini.

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA  BORBU PROTIV  TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe koji je održan u Tužiteljstvu BiH, a na kojem su sudjelovali visoki dužnosnici iz pravosudnih institucija, kao i policijskih i sigurnosnih agencija i institucija za provedbu zakona sa razine Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

Na sastanku je glavna tužiteljica Tadić prezentirala rad i rezultate Udarne grupe koja, u ovoj godini, ulazi u 18 godinu svog rada i djelovanja.

Tužiteljstvo BiH je, radeći zajedno sa partnerskim institucijama, podiglo optužnice protiv 63 osobe za kaznena djela povezana sa terorizmom. Od tog broja, postupci protiv 51 osobe su okončаni, a suđenja su u tijeku u predmetima za još 12 optuženih osoba. Pravomoćno su izrečene kazne u trajanju od blizu 180 godina zatvora.

Presude u predmetima za kaznena djela terorizma u visokom postotku su osuđujuće, oko 95%, a u predmetima za sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku, sve presude bile su osuđujuće.

Na sastanku Udarne grupe razgovarano je o radu i aktivnostima u okviru otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela terorizma, sudjelovanju u globalnoj anti-terorističkoj koaliciji, prevenciji terorističkih aktivnosti i opasnosti od terorizma, kao i procesu deradikalizacije i resocijalizacije osoba koje su bile u dodiru sa aktivnostima povezanim sa terorizmom.

Sudionici sastanka prezentirali su stanje u ovoj u oblasti u institucijama iz kojih dolaze, te je dogovoren nastavak dobre suradnje tužiteljstava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u Bosni i Hercegovini u narednom razdoblju.

Sastanku su nazočili i predstavnici međunarodnih institucija koje su uključene u aktivnosti borbe protiv terorizma. 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba