Vijesti

VETERINARSKI INSPEKTORI UREDA ZA VETERINARSTVO BiH SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA

20.05.2021. 15:41

Predložene uvjetne kazne zatvora, novčane kazne te izricanje mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u razdoblju od 5 godina, nakon izricanja kazne.

VETERINARSKI INSPEKTORI UREDA ZA VETERINARSTVO BiH SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA

Optuženi uposlenici Ureda za veterinarstvo BiH, Indira Dajić-Hukić (1967) i Mladen Mijić (1959), u nazočnosti svojih odvjetnika, u cijelosti su sporazumno priznali krivnju za kaznena djela korupcije (primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ-a BiH).

Navedeni optuženi bili su uposleni kao veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog podrijetla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH, a priznali su krivnju za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama prigodom procedure uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

Sukladno sporazumu, za optužene su predložene kazne:

-      Indira Dajić-Hukić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optužena u razdoblju od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna u iznosu od 6000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH u razdoblju od narednih 5 godina.

-      Mladen Mijić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna u iznosu od 7000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH u razdoblju od narednih 5 godina.

Predložene kazne sukladne su ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenim kaznenim djelima.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

S obzirom da je treći optuženi u ovom predmetu ranije sporazumno priznao krivnju, na ovaj način predmet se u cijelosti okončava.

Sud BiH, nakon razmatranja, prihvatio je navedena sporazumna priznanja krivnje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba