Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

07.05.2021. 15:31

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

- МЕХМЕДИКА ЕДИНА, рођеног 1968. године у Сарајеву, раније осуђиваног,  држављанина БиХ,

- ШПАГО ХАРИСА, рођеног 1979. године у Мостару, држављанина БиХ,

- БЕРКОВИЋ РИФЕТА, рођеног 1989. године у Кладњу, раније осуђиваног, држављанина БиХ, и

- МЕЗЕТОВИЋ АСМИРА, рођеног 1991. године у Тузли, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду током мјесеца децембра 2020. године и јануара 2021. године, дјелујући као организована група, с циљем стицања противправне имовинске користи, вршили превоз и посредовали ради извоза у промету веће количине оружја, дијелова оружја, минско-експлозивних средстава и војне опреме без дозволе прописане законима БиХ, а ради даљег транспорта и продаје купцима на илегалном тржишту у земљама Западне Европе.

У оптужници се наводи да је првооптужени остварио контакт са лицима из Западне Европе и договорио промет оружја и војне опреме, те је према унапријед договореним улогама са другим члановима групе вршио купопродају оружја од познатих лица на подручју Тузланског, Зеничко-добојског и Сарајевског кантона.

Оптужени су у својим намјерама откривени и спријечени приликом контроле од стране полицијских службеника,  те је приликом претреса, пронађена и одузета већа количина оружја, муниције, ловачког наоружања и опреме, између осталог и ручни ракетни бацач  РПГ-22, а који предмети и оружје су били намјењени за даљу препродају.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело неовлаштеног промета оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. став 3. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

Наведени оптужени се налазе у притвору, а уз оптужницу је предложено и продужење мјере притвора из разлога предвиђених чланом 132. став 1. тачке а) и ц) ЗКП-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba