Vijesti

NAKON VIŠEMJESEČNOG BJEKSTVA, LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIVOTVORENJE DOKUMENATA I PCR TESTOVA, SA PODRUČJA BANJA LUKE

04.05.2021. 16:14

Osumnjičeni je bio u bjekstvu nakon akcije MUP-a RS u kojoj su u Banja Luci, kod dvojice osumnjičenih, pronađene krivotvorene novčanice, dokumenti raznih namjena, kao i krivotvoreni PCR testovi kojima se ugrožava zdravstvena sigurnost građana.

NAKON VIŠEMJESEČNOG BJEKSTVA, LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIVOTVORENJE DOKUMENATA I PCR TESTOVA, SA PODRUČJA BANJA LUKE

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za:

- Pavlović Mihajla, rođenog 2001. godine u Banja Luci, državljanina BiH.

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih službenika MUP-a RS, jedinica za intervencije Banja Luka, nakon što je duži vremenski period bio u bjekstvu na teritoriji R Srbije.

Navedeni osumnjičeni obuhvaćen je istragom Tužilaštva BiH i MUP-a RS koja se odnosi na dvojicu osumnjičenih sa područja Banja Luke, koji se terete da su u stanu na području Banja Luke nabavili tehničku opremu te vršili krivotvorenje novčanica valute KM, dokumentacije za kredite, dokumenata različite namjene, kao i PCR testova za Covid 19 potrebnih za boravak, putovanja i kretanje, čime se prouzrokovala velika opasnost za zdravlje i sigurnost građana.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela: krivotvorenje novca iz člana 205. KZ-a BiH i falsifikovanje isprave iz člana 347. KZ-a RS.

Pritvor za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Nakon upućenog prijedloga, Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba