Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU DRŽAVLJANA PAKISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA PREKO RIJEKE DRINE

09.04.2021. 14:59

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU DRŽAVLJANA PAKISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA PREKO RIJEKE DRINE

Postupajući u 24-satnom dežurstvu, tužilac Tužilaštva BiH informisan je o aktivnostima Granične policije BiH, koja je na području mjesta Tršić, općina Zvornik, pronašla i lišila slobode dvojicu državljana Pakistana, osumnjičenih za krijumčarenje grupe od 7 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Nakon hapšenja osumnjičenih, zaplijenjen je čamac, kao plovilo korišteno za krijumčarenje migranata preko vodene granice na rijeci Drini.

Mjera pritvora predložit će se za:

1.       Bait Ullah Nurzai, rođen 1995. godine, državljanin Pakistana

2.       Hassan Ali, rođen 1994. godine, državljanin Pakistana

Krijumčarenje ilegalnih migranata koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i boravak u BiH, na ovom području izuzetno je rizično zbog opasnosti od utapanja krijumčarenih osoba.

Osumnjičeni su privedeni postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora iz člana 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni bh. pravosuđu.

Ilegalni migranti predati su u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba