Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA OTVARANJU IZLOŽBE–PRIKAZ RADA I DOPRINOSA MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU-MKSJ

29.10.2020. 12:15

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u svom radu ima dobru i otvorenu saradnju sa MKSJ/MRMKS-om, kao partnerskom institucijom u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA OTVARANJU IZLOŽBE–PRIKAZ RADA I DOPRINOSA MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU-MKSJ

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sudjelovala je na otvaranju stalne izložbene postavke-Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koje je održano u sarajevskoj Vijećnici.

Navedena stalna izložbena postavka značajno će doprinijeti da rad i naslijeđe MKSJ-a u Den Haagu bude dostupno  i pristupačno svim žrtvama, građanima, članovima pravosudne i akademske  zajednice i svim zainteresovanim za rad ove međunarodne pravosudne institucije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, od svog osnivanja, ima dobru i otvorenu saradnju i komunikaciju sa Tužilaštvom i Sudom pri MKSJ/MRMKS-u, kroz razmjenu informacija, dokaza, dokumenata, te kontinuiranu saradnju u procesuiranju predmeta teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, od svog osnivanja, u Posebnom odjelu za ratne zločine već 16 godina radi na procesuiranju predmeta ratnih zločina, donošenju pravde žrtvama, te borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Do danas je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice za ratne zločine protiv skoro 900 osoba, a u postupcima pred Sudom BiH pravosnažno su  izrečene kazne od više od 3100 godina zatvora.  

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba