Vijesti

PODNESEN PRIJEDLOG ZA PRODUŽENJE PRITVORA ZA STRANE DRŽAVLJANE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

17.04.2020. 12:37

Prijedlog je podnesen u odnosu na dvojicu osumnjičenih državljana Kameruna, a zatražen je jer se čekaju određena dodatna vještačenja mobilnih i tehničkih aparata, kao i radi vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid 19 i sticanja uslova za ispitivanje svjedoka koji su u Imigracionom centru.

PODNESEN PRIJEDLOG ZA PRODUŽENJE PRITVORA ZA STRANE DRŽAVLJANE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

- Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Mamfeu, Kamerun, državljanin Kameruna

- Agbor Donatus Eta, rođen 1979. godine u Mamfeu, Kamerun, državljanin Kameruna.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH koja se odnosi na dolazak većeg broja osoba iz Kameruna na područje BiH početkom ove godine, koji su, nakon smještaja u BiH, u više navrata pokušavali napustiti BiH u pravcu zemalja EU, putem aerodroma Sarajevo i Tuzla, kao i kopnenih graničnih prelaza, a sa tuđim dokumentima R Francuske.

Krijumčarene osobe otkrivane su i spriječene od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu vodi obimnu istragu, u kojoj je realizovana i međunarodna pravna pomoć, a mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi napuštanjem BiH postali nedostupni bh. pravosuđu.

Mjera produženja pritvora zatražena je za još tri mjeseca.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba